14 November 2018

Puding Caramel

Assalamualaikum and Hello Everyone ! ❤





Puding caramel. Siapa tak tahukan. Hidangan pencuci mulut yang agak famous juga yer. Ianya merupakan hidangan kegemaran ramai termasuklah Fyza. 😋😋


Gandingan puding nya yang berlemak serta lembut digandingkan dengan pahit manis caramel yang lazat, malah cukup enak dinikmati ketika sejuk.😋


So, harini Fyza nak sharelah resepi puding caramel cara Fyza sendiri. Kalau buat sendiri, baru puas hati kan. Bahan bahan yang digunakan tak ada lah banyak mana. Malah mudah didapati dan pantas. Hahaha.


Bahan Bahan.

1) 10 biji telur saiz B (Kalau saiz A, guna 8 biji je.) 
    Ada juga orang guna 5 biji telur je. Tapi Fyza 
    pernah try tak menjadi lak.  Hahaha
2) 1 tin susu cair (nak guna 3/4 saja. Selebihnya g buat
    air milo tau 😝)
3) 150ml air biasa
4) 4 sudu gula besar (nak buat gula hangus)
5) 1 sudu kecil esen vanilla


Cara cara menyediakannya :-

Caremel :
--> Masukkan gula kedalam loyang. Hanguskan sehingga
    keperangan. Ratakan caramel dan biarkan ianya sejuk/beku.

Puding :
--> Masukkan kesemua bahan bahan diatas kecuali gula
   (gula dah guna untuk buat caramel tadi tu kan) 
    kedalam blender. Lalu blender kesemua bahan tersebut.

--> Kemudian tuangkan kedalam loyang caramel.

--> Panaskan kukusan, tunggu sehingga air mendidih 
    lalu masukkan loyang puding caramel kedalam kukusan.

--> Kukus selama 45 minit atau sehingga masak.
    Api sederhana yer..
    (nak tahu dah masak ke belum, agak agak dalam
    35/40 minit camtu, ambil garfu, cucuk kedalam puding. 
    Kalau tak melekat, dah masak la tu hehe) 

--> Kalau dah masak,sejukkan dulu. Kemudian terbalikkan
    loyang dengan berhati hati.
   (Nak lagi sedap, letak dalam peti sejuk dan 
    makan masa sejuk sejuk tu. Nyaman dan 
    tersangat sedap okay.😍😍)

--> Potong dan hidangkan. Selamat menjamu selera.


Mudah tak? Apa lagi, cuba lerrr. 💓








Tiada ulasan: